1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Al 26-lea concurs de discursuri între studenții din țările CSI

La 26 octombrie 2013, la Moscova, a avut loc cel de-al 26-lea concurs de discursuri în limba japoneză între studenții din țările CSI. Republica Moldova a participat la acest concurs internațional pentru a doua oară. Participanții, veniți din diferite regiuni ale Rusiei și din câteva state CSI, s-au adunat pentru a demonstra cunoștințele profunde de limbă japoneză și capacitatea de a le utiliza în vorbire. Concursul de discursuri este ocazia perfectă pentru a-și etala din plin cunoștințele după ani de muncă sârguincioasă depusă întru studierea limbii japoneze.  

La a doua participare a Republicii Moldova, aceasta a fost reprezentată cu mândrie de către Olga Rudic, studentă la USM, Facultatea de limbi și literaturi străine, anul 3. Olga a fost dintotdeauna entuziasmată de învățarea limbilor străine, însă japoneza s-a dovedit a fi cea mai solicitantă dar și cea mai fascinantă totodată. „Trebuie să fii cu adevărat pasionat de japoneză ca să o poți învăța de fapt. Cunosc mai multe limbi străine, dar nici una nu-mi pare mai deosebită și mai extraordinară decât japoneza, chiar dacă învățarea ei implică mult timp și perseverență. De fapt, poate anume din această cauză învățarea ei nu este doar ostencioasă, ci și interesantă și chiar plăcută. Trebuie doar s-o iubești. Învățarea limbii japoneze mi-a deschis noi orizonturi, și sunt nemaipomenit de fericită că mi-a fost îngăduit

să reprezint țara noastră la acest concurs internațional, și pe această cale să demonstrez nivelul de japoneză la care se poate ajunge în Moldova, viagra vademecum și că noi muncim din greu pentru a putea demonstra asemenea performanțe în limba japoneză. Sunt de părere că conscursurile de discursuri în japoneză, organizate la nivel internațional, sunt foarte favorabile celor care învață japoneza și crează un mediu propice pentru aprecierea propriului nivel de vorbire în japoneză și sunt un adevărat ajutor pentru determinarea și îmbunătățirea însușirii de a vorbi în japoneză nu doar corect, dar și frumos.”  ne-a împărtășit Olga. 

Conform tragerii la sorți pentru a determina ordinea expunerii discursurilor de către participanți, Olgăi i-a revenit numărul 7. În discursul său, întitulat „Viața este imprevizibilă”, Olga a povestit despre întorsătura absolută și irevocabilă pe care a luat-o viața sa după ce a devenit mamă la vârsta de 21 de ani. În mod sigur, acceptarea ideii de a deveni mamă necesită mult curaj, iar mesajul pe care a vrut să-l transmită Olga către public și către juriu este că nu trebuie să ne fie frică să mergem înainte și să ne asumăm responsabilitățile.

Fără a ține seama de faptul că Olga nu a reușit să se claseze printre cei mai buni 10 participanți la concurs, cea mai valoroasă recompensă a venit atunci când jurnaliști ai celui mai popular ziar din Japonia – „Asahi Shinbun” – au rugat-o să răspundă la câteva întrebări în cadrul unui interview, în timpul căruia au exprimat în mai multe rânduri complimente și cuvinte de admirație la adresa unei pronunții în japoneză nemaivăzut de asemănătoare cu a unui vorbitor nativ. Însă nu doar jurnaliștii japonezi au binevoit să demonstraseze o atitudine atât de amabilă, ci și câțiva participanți în cadrul conscursului de discursuri, care pe lângă cuvintele de laudă și de mirare la o asemenea pronunție autentică, și-au exprimat și decepționarea din cauza faptului că reprezentanta Moldovei nu a reușit să se înscrie între cei mai buni 10. Mai mult decât atât, până și un membru al juriul s-a declarat ulterior cu adevărat mișcat de discursul Olgăi.

Am fost cu adevărat surprinsă atunci când unul dintre jurnaliștii japonezi mi-a propus să dau un mic interviu, dar am devenit și mai fericită, ba chiar absolut măgulită, atunci când s-a arătat atât de plăcut impresionat de pronunția mea japoneză. În acel moment, am simțit o recunoștință fără margini către toți profesorii care mi-au predat japoneza la fundație, și mai ales către Ukai Kanako, profesoara care m-a ajutat enorm de mult la pregătirea pentru concurs, și care a muncit împreună cu mine asupra pronunției mai ales, și, deci, în mare parte datorită ei mi-au fost adresate atunci atâtea cuvinte de laudă!” 

Concursul a fost susținut de mai multe companii japoneze mari, datorită cărui fapt, nici un participant nu a plecat acasă fără recompensă pentru munca depusă și pentru străduință. Premiile au, de asemenea, scopul de a consolida încrederea în sine a participanților și de a alimenta motivația de a învăța limba japoneză în continuare.

http://jpfmw.ru/ru/events-archive/26oj-moskovskij-mezhdunarodnyij-konkurs-vyistuplenij-na-yaponskom-yazyike-sredi-studentov.html?ee_id=1230