Demonstrație de Caligrafie Japoneză în Republica Moldova
Data și locul: 26 mai, 2012, în incinta Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze
Am avut ocazia să-l cunosc pe domnul Valeriu Bînzaru, președintele Fundației pentru Relații Moldo-Japoneze, la nunta prietenilor mei, pe 25 mai 2012, unde am și auzit că studenții Fundației au un interes mare pentru caligrafia japoneză, pe care doresc s-o și însușească.
I-am povestit despre experiența mea de 6 ani de predare a caligrafiei japoneze în România și am decis să organizăm o Demonstrație de Caligrafie Japoneză la Fundația din Moldova. În ziua când a avut loc evenimentul, la acesta au participat mulți studenți din clasele cu nivel avansat.
Conținutul succint al demonstrației:
- Caligrafia Japoneză este una dintre artele tradiționale ale Japoniei. Echilibrul dintre cerneala neagră și spațiul alb este foarte important, pentru că noi încercăm să creem ceva frumos. Fiecare ideogramă poate exprima în multe moduri frumusețea mișcării și a dinamicii, echilibrul și armonia în ceea ce privește grosimea, înclinarea, adâncimea, netezimea, mărimea, puterea, lungimea, scurtimea etc. Cu apăsarea, înclinarea, și direcționarea pensulei pot fi desenate linii mai groase sau mai subțiri, cu margini mai moi sau mai rigide. Accelerarea și încetinirea mișcărilor artistului insuflă „spiritul” hieroglifelor, ceea ce influiențează foarte mult felul în care va arăta în final lucrarea. În primul rând, trebuie învățată ordinea și tehnica aplicării liniilor, folosind bazele caligrafiei chineze și japoneze, concepute de maestrul caligrafiei Wang Xizhi.
- Termenul Sanpitsu (三筆), ceea ce se traduce „trei pensule”, se folosește în japoneză pentru a denumi un grup format din trei caligrafi renumiți, care au trăiat în perioada Heian: Kūkai 空海 (弘法大師)774–835, Împăratul Saga( 嵯峨天皇)786–842 și Tachibana no Hayanari (橘逸勢) 782-842. Sanpitsu poate fi găsit în orice perioadă din istorie, dar nimeni nu a marcat mai puternic veacurile care au urmat decât acești trei caligrafi, datorită stilului și eleganței lor de a scrie.
- Japonezii au învățat multe din arta de a scrie din China antică din timpul Dinastiei Shang (殷), Qin (秦), a perioadei Statelor Războinice (戦国), a Dinastiilor de la Sud și de la Nord(東晋), și a Dinastiilor Han (漢), Sui (隋) și Tang (唐). Ulterior au creat o cultură japoneză originală în perioada Heian (794-1192), au zămislit Hiragana și Katakana, iar aceasta a influiențat foarte mult cultura japoneză din anii care au urmat.
- În ordine cronologică, se disting următoarele feluri de a scrie: scrisul pe oase de animale și pe carapace de țestoase (甲骨:Koukotsu), cel mai vechi scris (篆書:Tensho), scrisul clasic (隷書:Reisho), scrisul standart (楷書:Kaisho), scrisul semi-cursiv (行書:Gyousho), scrisul cursiv (草書:Sousho) etc.
Partea practică
Pe studenți i-am învățat în primul rând care este tehnica pentru Caligrafia Japoneză, și anume cum se aplică corect liniile, ordinea lor, structura caracterelor, echilibrul și ritmul. Apoi am scris numele studenților în Kanji, consultând dicționarul de semnificații pentru a găsi hierogliful potrivit.
Nu am dispus de mult timp, demonstrația a durat doar o oră, dar am apreciat foarte mult faptul că studenții au ascultat cu foarte multă atenție tot ce am avut de zis. Sper că le-am putut oferi încă o șansă de a se bucura de Caligrafia Japoneză.
În cele din urmă, vreau să-i mulțimesc Domnului Valeriu Bînzaru pentru această ocazie minunată de a face acest shcimb cultural cu niște moldoveni grozavi.
26 mai, 2012
România, Brașov – Centrul Musashino
Ex-director, Okubo Akio